Nieuws

In bijna helft van Vlaamse gemeenten dalen huizenprijzen: ontdek hier hoe het zit in jouw buurt

Na een lange periode van prijsstijgingen zijn nu in bijna de helft van de Vlaamse gemeenten de huizenprijzen aan het dalen. Dat blijkt uit cijfers van de notarisfederatie Notaris.be. "Dit is een trendbreuk", klinkt het daar. Ontdek hier of de prijzen ook in jouw gemeente in dalende lijn zitten.

In Vlaanderen kostte een huis vorig jaar gemiddeld 367.140 euro en een appartement 277.338 euro, een lichte stijging van respectievelijk 2,5 en 2,2 procent. Maar notaris en woordvoerder van de notarisfederatie Bart Van Opstal spreekt eerder over "een stabilisatie van de prijzen".

"We komen uit een lange periode van prijsstijgingen. Telkens als we met de cijfers naar buiten kwamen, moesten we aankondigen dat het weer gestegen was. En nu zie je inderdaad dat je over 2024 eerder kunt spreken van een stabilisatie van de prijzen. Als je inzoomt naar het gemeentelijke niveau, zie je dat er toch al heel wat gemeenten zijn waar prijzen dalen." Hij durft daarom te spreken van een "trendbreuk".

Slechte EPC-scores
Het blijft wel wat opletten met die cijfers: lokale prijsdalingen hebben vaak heel lokale verklaringen. "Zo zijn er gemeenten waar ofwel het aanbod, ofwel de vraag wat kleiner is. In landelijke gemeenten is de huizenkwaliteit ook wat minder en dat zijn dan de eigendommen waarvan we de prijzen zien dalen."

Dat gaat dan bijvoorbeeld over woningen met een slechte EPC-score. "Die verkopen vandaag toch heel wat moeilijker, dus daar wordt dan sterk onderhandeld over de prijzen", weet Van Opstal. Een prijsdaling of -stijging is ook niet per se gebonden aan een regio. "Je kunt situaties hebben waar bijvoorbeeld in de ene gemeente de prijzen stijgen en in een aanpalende gemeente de prijzen aan het dalen zijn. Het is dus meer een lappendeken."

Gemiddelden per gemeente
De gemeentelijke cijfers leren dat de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Martens-Latem de titel heeft heroverd van duurste gemeente van Vlaanderen. Met een gemiddelde huizenprijs van 908.530 euro in 2024, is Sint-Martens-Latem de eerste Vlaamse gemeente die voorbij de kaap van 900.000 euro gaat. 

De West-Vlaamse kustgemeente Knokke-Heist, die in 2023 nog de duurste gemeente was, belandde vorig jaar op de tweede plaats met een gemiddelde prijs van 895.429 euro voor een huis. De Vlaams-Brabantse faciliteitengemeente Kraainem volgt op drie (678.951 euro).

Voor appartementen was Knokke-Heist vorig jaar wel de duurste gemeente in Vlaanderen, met een gemiddelde prijs van 667.939 euro. Op ruime afstand volgen de Antwerpse gemeenten Brecht en Kalmthout (357.099 en 355.805 euro). 

Van de gemeenten waarvoor de gemiddelde prijzen in 2024 beschikbaar zijn, is de West-Vlaamse gemeente Menen de goedkoopste. Dat geldt zowel voor een huis (gemiddeld 212.971 euro) als voor een appartement (131.406 euro). 

Rente bepaalt veel
Welke richting zal het de komende maanden uitgaan? "Dat hangt vaak af van externe factoren, bijvoorbeeld de rentevoet", zegt Van Opstal. "Als die bijvoorbeeld daalt, zou het wel eens kunnen dat je een extra stimulans krijgt om te kopen. Maar als die stijgt, wordt het weer duurder om te kopen en krijg je een remmend effect."

"Ik verwacht persoonlijk geen grote schommelingen dit jaar. Maar ik blijf altijd voorzichtig, want het Belgische vastgoed is onder meer afhankelijk van wat er internationaal gebeurt." 

CIB Huurbarometer
De CIB-Huurbarometer, opgesteld in samenwerking met Korfine, geeft inzage de huurprijzen van panden die worden verhuurd via een vastgoedkantoor. Het is de grootste en meest representatieve databron voor actuele huurprijsevoluties. Het gaat immers uitsluitend om gegevens uit nieuwe huurcontracten. De Huurbarometer geeft daardoor zicht op het bedrag dat iemand die nu een huurwoning zoekt, wellicht zal betalen.

Bron: cib.be